11.časť: Tipujete hlavne futbal? Do úvahy musíte zobrať mnoho faktorov

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 14:00 • 2 min
11.časť: Tipujete hlavne futbal? Do úvahy musíte zobrať mnoho faktorov

Po veľkom úspechu našej Školy tipovania sme sa rozhodli, že budeme s touto sériou pokračovať. V nasledujúcich častiach si priblížime, ako tipovať jednotlivé športy, aby sme dosiahli čo najlepšiu úspešnosť a samozrejme zisk. A začať nemôžeme nijak inak ako futbalom.

slovakia

left justify in out

Futbal je najpopulárnejším a najsledovanejším športom na svete, čiže logicky je aj najtipovanejším. Každý víkend sa hrá nespočetné množstvo zápasov a to je ten správny čas pre milióny tipujúcich po celom svete. Ako však vyberať zápasy? Podľa čoho posudzovať šance jednotlivých tímov na úspech? Presne o tomto si dnes povieme viac, čítajte ďalej.

 

Tipujúci majú vlastné metódy a spôsoby, podľa ktorých sa rozhodujú, akú stávku si zvolia. Niektorým stačí pohľad na tabuľku a lepšie umiestnený tím je automaticky favoritom, niekto zoberie do úvahy aj formu a výsledky daného tímu v poslednom období a niektorý tipujúci si vyhľadá aj informácie o zranených hráčoch. Ktorý spôsob je teda ten najlepší?

 

Z hľadiska tipovania ponúka futbal, tak ako aj všetky ostatné športy, dva základné prístupy – matematickýinformačný. Samozrejme neexistuje žiadne objektívne vyhodnotenie informácií alebo matematických údajov zo štatistík a čím skôr si to tipujúci uvedomí, tým skôr začne na tipovaní profitovať. Všetky údaje či informácie si totiž každý tipujúci vyhodnotí individuálne a nikdy to nebude úplne rovnaké s názorom iného stávkara. To, čo môže jeden považovať za dôležitý fakt, ktorý má veľký vplyv na očakávaný výsledok, môže niekto druhý vnímať ako nepodstatný detail, na ktorý vôbec neberie ohľad. Takže pravda bude niekde uprostred.

 

Poďme si priblížiť matematický prístup tipovania. Matematika reflektuje postavenie tímov v tabuľke, posledné výsledky či vzájomné zápasy alebo štatistiky z jednotlivých zápasov. Všeobecne však platí jedno zlaté pravidlo – dôležitosť výsledkov tímu klesá s dobou, ktorá uplynula od zápasu. To znamená, že najlepšie je brať do úvahy posledných päť výsledkov, samozrejme okrem situácií, keď je nejaká sezónna prestávka v súťaži. Je však pravdepodobné, že tímy, ktorých káder zostal pokope počas prestávky, bude pokračovať v podobných výsledkoch a forme ako pred prestávkou.

 

Výsledky však nie sú vždy reálnym obrazom hry, ktorú daný tím predviedol na trávniku a vtedy je dôležitý informačný prístup tipovania. V skratke sa pokúsim vysvetliť tento pojem na niekoľkých príkladoch. Stavili ste si, že Manchester United na domácom trávniku porazí nevýraznú Aston Villu, avšak domáci tím vstrelí víťazný gól z ofsajdu v piatej minúte nadstaveného času alebo mala Barcelona vyše 70% držania lopty, no napriek tomu nedokázala streliť ani jediný gól, kvôli katastrofálnej kvalite súperovho ihriska. Ďalším prípadom sú samostatné výsledky a ich relevancia. Čo je smerodajnejšie pri výbere favorita? Výhra rozdielom triedy nad súpermi, ktorí sú na samom dne tabuľky alebo remíza s tímom, ktorý bojuje o titul? Toto sú informačné faktory, ktorých interpretácia sa bude líšiť od stávkara k stávkarovi a môžu mať veľký dopad pri správnom rozhodovaní sa.

 

Keď ste osobne nevideli posledné zápasy tímov, na ktoré sa chystáte vsadiť, tak sa musíte spoľahnúť na štatistiky z tých zápasov (matematický prístup) alebo na popis a subjektívny názor niekoho iného, kto ten zápas videl (informačný prístup). Zapamätajme si však, že ten matematický prístup bude mať vždy vyššiu výpovednú hodnotu! Štatistiky zo zápasu ako napr. držanie lopty, strely na bránu či počet rohových kopov, bude takmer vždy ukazovať viac ako subjektívny názor novinára alebo známeho, ktorým sa niektoré šance mohli zdať menej nebezpečné alebo sa jednoducho už do reportáže nedostali. Zostáva teda na tipujúcom, či sa bude riadiť číslami alebo bude formu posudzovať na základe pocitov.

 

V žiadnom prípade nesmieme zabudnúť ani na históriu a vzájomné zápasy tímov. Vzhľadom na to ako rýchlo sa v dnešnej dobe menia kádre aj tréneri jednotlivých tímov, tak aj niekoľkomesačná pauza medzi jednotlivými vzájomnými zápasmi stačí na to, aby ich relevancia bola výrazne nižšia ako si mnoho tipujúcich myslí. Niekedy však objavíte tímy, ktoré jednoducho majú akýsi “psychický blok“ a na súpera nevedia zahrať, alebo môžete identifikovať nápadne priaznivé výsledky tímov podľa ich potreby, čo môže znamenať nadštandardné vzťahy klubov.

 

V neposlednom rade je potrebné správne odhadnúť priebeh stretnutia, ktorý sa odvíja od troch hlavných faktorov – hráčov, ich motivácie a ihriska. Do úvahy môžeme zobrať aj minoritné faktory ako je rozhodca, cestovanie hosťujúceho tímu alebo fanúšikov domácich a pekelnú atmosféru na štadióne. To je výhoda domáceho prostredia a napr. v Anglicku je takmer 25%, čo pri zápase dvoch vyrovnaných tímov dosť výrazne nakloní váhy v prospech domácich. Najhlavnejšie je však správne odhadnúť motiváciu, s ktorou hráči do zápasu nastupujú. Ako príklad uvediem momentálne asi najlepší tím na svete – Bayern Mníchov. Počas aktuálnej sezóny 2013/14 nemali v nemeckej Bundeslige žiadneho vážnejšieho súpera a nenašli premožiteľa v 53 zápasoch v rade. Keď však v rekordne krátkej dobe získali titul a jeho súperi nemali už ani matematickú šancu ich dobehnúť, tak motivácia hráčov klesla a prišli výsledky ako domáca remíza s Hoffenheimom 3:3 alebo dokonca prehra na ihrisku Augsburgu 0:1.

 

Tipujúci majú veľkú tendenciu preceňovať absencie zranených hráčov a ich dopad na výsledok zápasu. V súčasnosti majú futbalové tímy tak vyrovnané kádre, že zranených hráčov dokážu adekvátne nahradiť ďalší. Výnimka platí iba v prípade kľúčových hráčov tímu, od ktorých sa odvíja celková hra. Identifikácia kľúčových hráčov však nie je vždy jednoduchá, avšak pri správnom odhade sa rozloženie síl mení. Ako príklad uvediem Lionela Messiho. Snáď každý tipujúci vie, že tento hráč je kľúčový v hre Barcelony a pri jeho absencii je hra tímu o stupeň nižšie. Málokto si však uvedomuje dopad hráčov ako Iniesta a Xavi práve na hru Messiho. Tí totiž drú práve na Argentínčana a veľkou mierou prispievajú k zakladaniu šancí, ktorých zakončovateľom zvyčajne býva Messi.

 

Toľko k tipovaniu futbalu a verím, že v kombinácii týchto informácií a skúseností s vyhľadávaním hodnotných kurzovMoney managementu, ktoré sme si opísali ešte v minulých častiach, sa vám podarí na futbale profitovať. Nabudúce si napíšeme niečo o tipovaní tenisu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies