10 mýtov o žralokoch, za ľudskou krutosťou výrazne zaostávajú

NETKY.SK • 20 Júl 2017, 15:53 • 2 min
10 mýtov o žralokoch, za ľudskou krutosťou výrazne zaostávajú

BRATISLAVA – Žraloky sú predátori, sú veľké a majú desivé zuby, avšak vôbec nie sú také kruté, ako ich väčšina ľudí vykresľuje. Žraloky zabijú približne 5 až 15 ľudí ročne, oproti tomu človek zabije až okolo 100 miliónov žralokov za tú istú dobu. Vychádza to tak, že vyše 11-tisíc žralokov zahynie ľudskou rukou každú hodinu. Kto je potom väčšia „beštia?“

slovakia

left justify in out

Napriek tomuto faktu dodnes existujú rôzne mýty o vraždiacich oceánskych maniakoch. Discovery Channel už 29 rokov uvádza tieto mýty na pravú mieru.  

 

1. MÝTUS: ŽRALOKY SCHVÁLNE ÚTOČIA NA ĽUDÍ

FAKT: Žraloky na človeka zaútočia len omylom a v podstate im ani nechutíme.
 

2. MÝTUS: ŽRALOKY ČASTO ÚTOČIA NA ČLOVEKA

FAKT: Žraloky zaútočia na človeka veľmi zriedka. S väčšou pravdepodobnosťou vás zabije krava alebo padajúci kokos než žralok.
 

3. MÝTUS: VŠETKY ŽRALOKY SÚ OBROVSKÉ S OSTRÝMI ZUBAMI

FAKT: Žraloky sa vyskytujú v rozmanitých tvaroch a veľkostiach, od obrích, cez jemných žralokov veľrybích, až po miniatúrne žraloky brazílske.
 

4. MÝTUS: PREHISTORICKÝ MEGALODON STÁLE ŽIJE

FAKT: Megalodoni vyhynuli pred 2,6 miliónmi rokov. Neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že by stále existovali.
 

img

 

5. MÝTUS: ŽRALOKY NEPOTREBUJEME – NIE SÚ DÔLEŽITÉ

FAKT: Ako dravci na vrchole potravinového reťazca, hrajú žraloky kľúčovú rolu tým, že udržujú oceánske ekosystémy zdravé a vyrovnané, pretože regulujú populáciu rýb. Bez žralokov by sa ryby premnožili, zničili by veľké časti oceánov a spôsobili ekologickú katastrofu.
 

6. MÝTUS: AK SA ŽRALOK PRESTANE POHYBOVAŤ, ZOMRIE

FAKT: Niektoré žraloky musia neustále plávať, aby mohli dýchať, ale mnoho žralokov pozná triky, ako sa zastaviť. Niektoré žraloky dokážu pumpovať vodu skrz žiabre pomocou svojich tvár. Iní zistili, že môžu odpočívať v oblastiach, kde je stály prúd.

 

7. MÝTUS: ŽRALOKY NEMÔŽU DOSTAŤ RAKOVINU

FAKT:  Priemysel zarábajúci na žraločích chrupavkách podporuje tento mýtus kvôli zisku, ale neexistuje žiaden dôkaz, že žraločia chrupavka má pozitívne liečivé účinky proti rakovine. Vedci Oddelene študujú proteíny podobné protilátkam, ktoré sa nachádzajú v imunitnom systéme žralokov, k vývoju liekov proti rakovine.

 

8. MÝTUS: EXISTUJÚ LEGENDÁRNE ŽRALOKY BIELE, KTORÉ MAJÚ DEVÄŤ A VIAC METROV

FAKT: Väčšina žralokov bielych meria tri až päť metrov. Najväčší jedinec, ktorý bol kedy presne nameraný, mal šesť metrov. Aj keď niektorí môžu povyrásť trochu viac, neexistujú dôkazy, že by žralok biely mohlo niekedy dosahovať deväť metrov.

 

9. MÝTUS: ŽRALOKY SÚ BEZDUCHÉ ŽRAVÉ STROJE

FAKT: Žraloky sú až prekvapivo inteligentné. Sú nesmierne zvedavé, vzájomne komunikujú, pozorujú a dokonca sú v zajatí schopné naučiť sa jednoduché úlohy.

 

10. MÝTUS: ŽRALOKY BIELE SÚ VŠETKY ROVNAKÉ

FAKT: Medzi žralokmi bielymi nájdeme širokú škálu osobností. Niektoré sú napríklad odvážne a statočné a nezdá sa, že by ich lode či potápači vydesili, zatiaľ čo iné sú omnoho obozretnejšie  a opatrnejšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies