1. máj v ČR

NETKY.SK • 1 Máj 2012, 22:29 • 2 min
1. máj v ČR

1. máj v ČR - Politika Tohtoročné oslavy Sviatku práce v Českej republike priniesli zásadný prelom pre ľavicu predseda Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) prehovoril po prvý raz od Nežnej revolúcie z roku 1989 na mítingu sociálnej demokracie, píše

slovakia

left justify in out

img

Tohtoročné oslavy Sviatku práce v Českej republike priniesli zásadný prelom pre ľavicu: predseda Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) prehovoril po prvý raz od Nežnej revolúcie z roku 1989 na mítingu sociálnej demokracie, píše spravodajský server Novinky.cz
      Líder komunistov Vojtěch Filip rečnil na oslavách 1. mája v réžii ČSSD v severočeskom Chomutove. Šéf sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka sa však od pozvania Filipa dištancoval.
      Filip sa najprv zúčastnil na mítingu, ktorý organizovala v Chomutove jeho strana. Potom bol pozvaný organizátormi akcie ČSSD, aby prehovoril aj na ich stretnutí. "Pozdravil som i zhromaždenie sociálnej demokracie," povedal dnes Filip pre denník Právo.
      "Hovoril som, že zdravím všetkých ľudí práce, že vládna koalícia prácu poctivých ľudí ničí," popísal svoj prejav na zhromaždení ČSSD Filip. Na záver predniesol pozdrav "Česť práci", za čo sa mu dostal silný potlesk.
      Filip hovoril v prítomnosti zástupcov špičiek ČSSD - nešlo preto o nevýznamné zhromaždenie, komentujú Novinky.cz. Akcie sa zúčastnila podpredsedníčka sociálnej demokracie Marie Benešová či ústecká hajtmanka Jana Vaňhová.
      Napriek tomu šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vyhlásil, že on by šéfa KSČM na takú akciu nepozýval, zdôraznil server Novinky.cz.
      Pre českých sociálnych demokratov je stále záväzné tzv. Bohumínske uznesenie, ktoré zakazuje spoluprácu s komunistami na vládnej úrovni. V poslednom čase zaznievajú v ČSSD hlasy po zrušení tohto uznesenia. Niektorí predstavitelia sociálnej demokracie teraz pripúšťajú len variant menšinovej vlády svojej strany s tichou podporou KSČM, vysvetľuje spravodajský server Novinky.cz.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies