1. januára bude omša v Katedrále sv. Martina aj za účasti prezidenta SR

NETKY.SK • 31 December 2010, 10:15 • 2 min
1. januára bude omša v Katedrále sv. Martina aj za účasti prezidenta SR

1. januára bude omša v Katedrále sv. Martina aj za účasti prezidenta SR

slovakia

left justify in out

img

Sviatok Panny Márie Bohorodičky oslávia katolícki veriaci v sobotu 1. januára 2011. Táto slávnosť pripomína dôležitú úlohu Márie v dejinách spásy ako matky Syna Božieho. Prvý január je v Katolíckej cirkvi aj Svetovým dňom pokoja. V decembri 1967 ho vyhlásil pápež Pavol VI.
      Týmto udalostiam ako aj Novému roku a výročiu vzniku samostatnej Slovenskej republiky bude venovaná tradičná slávnostná svätá omša v  Katedrále sv. Martina v Bratislave 1. januára o 11.00 h. Hlavným celebrantom aj kazateľom bude bratislavský arcibiskup, metropolita Mons. Stanislav Zvolenský. Prítomný bude apoštolský nuncius v SR arcibiskup Mario Giordana.
      Účasť na slávnostnej omši prisľúbili aj prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou. Priamy prenos z tejto sv. omše odvysiela Slovenská televízia.
      Podľa záznamu v evanjeliu sv. Lukáša o narodení Božieho syna - "osem dní po narodení obrezali chlapčeka a dali mu meno Ježiš". Túto udalosť si cirkev pôvodne pripomínala v dvoch sviatkoch, sviatku Obrezania Pána, ktorý sa od 6. storočia slávil vždy 1. januára a takto bol známy donedávna. Druhý sviatok - mena Ježiš si veriaci pripomínali v nedeľu medzi 1. a 6. januárom. Pri reforme cirkevného kalendára v roku 1969 sa tieto dva sviatky nahradili Slávnosťou Panny Márie Bohorodičky. Je oslavou materstva Panny Márie, matky Božieho syna a jej zásluh.
      Bohorodička (grécky Theotokos) je titul, ktorým prvotná cirkev poctila Pannu Máriu na konci 3. storočia. Vyjadruje sa ním skutočnosť, že Mária bola matkou Božieho syna nielen ako človeka, ale aj ako pravého Boha. V 5. storočí sa v cirkvi vyskytli pochybnosti o teologickej správnosti tohto titulu. Koncil v Efeze v roku 431 odsúdil tieto názory a vyhlásil dogmu, že Panne Márii ako matke Bohočloveka Ježiša Krista názov Bohorodička právom patrí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies